انتخاب جانشین برای رهبری امری محرمانه نیست
پس از ارتحال بنیانگذار جمهوری اسلامی، آقای سید علی خامنه ای که به عنوان رئیس جمهوری محبوب رئیس قوه مجریه بود به عنوان رهبر انتخاب شد.
اما این انتخاب طی دوره بیماری امام صورت نپذیرفت بلکه بعد از رحلت امام و خوانده شدن وصیت نامه امام در صحن علنی مجلس رهبر جدید تعیین شد.
در زمان زنده بودن امام سید احمد خمینی همیشه پای منبر پدر حضور داشت و در امور کشور به پدر کمک می نمود اما پس از رحلت امام خواندن وصیت نامه رهبر فقید انقلاب توسط سید علی خامنه ای انجام شد و سید احمد این کار را تقبل نکرد.
آن زمان به لحاظ عزادار بودن احمدآقا این مسئله برای مردم کوچه و بازار قابل درک بود اما توسط خانواده امام اعلام شد که احمد آقا توان انجام این کار را نداشته است.
هم اکنون با وجود زنده بودن حضرت آقا تکلیف شده است که شورای نگهبان برای رهبری جانشینی مشخص کند. در عین حال به دلیل نافرجام ماندن انتخاب حسینعلی منتظری به عنوان قائم مقام رهبری در زمان امام خمینی این امر محرمانه تلقی شده است و هم اکنون مشخص نیست چه کسانی کاندیدای جانشینی رهبر انقلاب هستند.
اما هم اکنون که در حال نگارش این مطلب هستم در تمام گروه های سیاسی و غیرسیاسی صحبت از جانشینی فرزند دوم رهبری است. رهبری دارای چهار فرزند پسر است که آقا مصطفی فرزند ارشد و آقا مجتبی فرزند بعدی هستند.
نکته ای که مورد توجه است این که آقای مجتبی خامنه ای هم اکنون 55 ساله است و برایش این امکان فراهم بود در انتخابات ریاست جمهوری هم در سال 1400 و هم در 1403 کاندیدا شود و خود را به مردم معرفی کند و میزان پذیرش افکار عمومی را بسنجد اما چنین اقدامی نکرد .
رهبری در جمهوری اسلامی موروثی نیست پس این گزینه هم برای انتخاب ایشان به عنوان جانشین مقام معظم رهبری منتفی است. اگر اعضای مجلس خبرگان بخواهند آقای مجتبی خامنه ای را به عنوان گزینه ای برای جانشینی رهبری معرفی کنند لازم است دلایل خود را برای مجاب کردن افکار عمومی مطرح کنند.
طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی هرگاه رهبر از انجام وظایف قانونی خود ناتوان شود، یا فاقد یکی از شرایط مذکور در اصول پنجم و یکصد و نهم گردد، یا معلوم شود از آغاز فاقد بعضی از شرایط بودهاست، از مقام خود برکنار خواهد شد. هرگاه رهبر بر اثر بیماری یا حادثه دیگری موقتاً از انجام وظایف رهبری ناتوان شود، تا هنگام معرفی رهبر، شورایی مرکب از رئیس جمهور، رئیس قوه قضائیه و یکی از فقهای شورای نگهبان به انتخاب مجمع تشخیص مصلحت نظام همه وظایف رهبری را بهطور موقت به عهده میگیرد .
طبق آخرین لیستی که در اختیار است 86 نفر عضو شورای نگهبان هستند و دو نفر از لیست 88 نفره شورا شامل شهید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور سابق و شهید سید محمدعلی آل هاشم بوده است که این دو تن در ماجرای سقوط بالگرد به شهادت رسیده اند.
مسن ترین فرد این شورا سید علی اکبر قریشی متولد 1307 است که تقریبا 96 بهار را درک کرده است. حدود 30 نفر از این اعضا زیر شصت سال سن دارند و بقیه مسن ترند .
از این تعداد 52 نفر سابقه نمایندگی مجلس را دارند و معلوم است که در کارهای اجرایی وارد شده اند و سوابقی دارند و هر کدام در زمان خود مورد تایید مردم منطقه انتخابیه خود بوده اند و توانسته اند مهمان یکی از کرسی های مجلس شورای اسلامی باشند.
از آنجایی که اغلب افرادی که عضو مجلس خبرگان هستند سنی نزدیک به سن رهبری دارند باید دانست به چه دلیل هم اکنون زمان مناسبی برای تعیین جانشین برای رهبری است؟
رهبر کشور باید شخصیت کاریزماتیک داشته باشد و صرفا برحسب فعالیت های سیاسی احزاب در کشور نباید انتخاب شود بلکه باید فردی باشد که وقتی دستوری داد و نسبت به امری اظهار عقیده ای کرد اکثریت به اتفاق از نظر او استقبال کنند و حرف او را حجت بدانند.
امید آن که آنچه مورد اهتمام آقایان است مرضی رضای الهی باشد.